Warmtebehandeling brengt ‘clean label’ binnen bereik – Solids Rotterdam
Warmtebehandeling brengt ‘clean label’ binnen bereik
Hosokawa Micron B.V.

Warmtebehandeling brengt ‘clean label’ binnen bereik

Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan voedingsmiddelen zonder toevoeging van E-nummers. De industrie gebruikt deze hulpstoffen om voedingsmiddelen de gewenste eigenschappen mee te geven.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hosokawa Micron brengt met de CPD droger/menger een reactor op de markt die voedingsmiddelen in poedervorm dankzij specifieke warmtebehandelingen de gewenste producteigenschappen mee kan geven. Hulpstoffen zijn niet nodig.
Additieven die in Europa zijn toegelaten onder E-nummers, zijn grondig doorgelicht voordat ze op de markt kwamen. Eén van deze E-nummers is zuurstof, dus wie het zonder E-nummers wil doen, krijgt het moeilijk… Desondanks is er onder consumenten een duidelijke voorkeur waarneembaar voor ‘clean label’ – producten zonder E-nummers. Als consumenten bij een gelijke kwaliteit kunnen kiezen tussen een variant mét en een variant zónder E-nummers, is het duidelijk waar hun voorkeur naar uitgaat.
“Om de toevoeging van E-nummers te voorkomen of te verminderen, moeten fabrikanten de eigenschappen van ingrediënten aanpassen om het gewenste eindproduct te krijgen”, stelt Team Manager Food Daan Goris van Hosokawa Micron in Doetinchem vast. “Het kan gaan om zweleigenschappen, viscositeit, kleur, smaak, houdbaarheid en allerlei andere aspecten. Een fabrikant kan met additieven een product laten reageren, maar met een thermisch proces gecombineerd met druk of vacuüm kan het in veel gevallen net zo goed. Andere procesvoering, zelfde resultaat.”
Een nadeel is dat een thermisch proces gepaard gaat met een hoger energiegebruik dan wanneer wordt gekozen voor toevoegingen. Goris: “Maar met gebruik van de CPD is het energieverbruik lager dan met veel conventionele technologieën. Bovendien is de procesvoering relatief eenvoudig en zeer goed te sturen. Hoewel een proces met vacuüm, hoge druk en stoom met nogal wat ‘fysiek geweld’ gepaard kan gaan, is de CPD-reactor zeer robuust uitgevoerd en zijn de onderhoudsrisico’s minimaal. Daarom kiezen veel klanten op het moment dat ze investeren in nieuwe apparatuur momenteel voor een oplossing die ‘clean label’ mogelijk maakt.”

Contact Information

Contact us