Laboratoriumonderzoek van segregatie van poeders – Solids Rotterdam
Laboratory analysis of segregation of powders
Delft Solids Solutions bv

Laboratoriumonderzoek van segregatie van poeders

Heeft u voldoende controle over de mengkwaliteit van uw poedervormige producten of ligt ook bij u segregatie op de loer ?

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Delft Solids Solutions biedt segregatie-onderzoek (ontmenging) aan ter aanvulling op de reeds aanwezige methoden om bijv. stromingsgedrag, stofgedrag, en breekgedrag van poeders te karakteriseren.

Tijdens het manipuleren met poedervormige grondstoffen, halffabrikaten en eindproducten wordt in het algemeen veel aandacht geschonken aan het mengen en roeren. Een goede menging zou moeten resulteren in een product waarin verschillende poedervormige bestanddelen met uiteenlopende deeltjesgrootte, deeltjesvorm en/of dichtheid homogeen verdeeld zijn. Met name in productie en kwaliteitsborging is dit een belangrijk aandachtspunt.

Veel minder aandacht wordt in het algemeen geschonken aan het fenomeen van ontmenging ofwel segregatie. Door de aanwezigheid van verschillende typen poederdeeltjes in een mengsel van meerdere componenten kan het product ontmengen. Dit kan reeds gebeuren bij het vullen van een silo, hopper, of big-bag, maar ook door bijv. transport over de weg of in de fabriek, of het doseren van poeder aan een tableteermachine. Dit kan tot gevolg hebben dat het geleverde product geen uniforme samenstelling heeft en dus mogelijk niet aan de vereiste specificaties voldoet.

Het laboratorium van Delft Solids Solutions heeft nu de mogelijkheid om segregatie van uiteenlopende poeders te onderzoeken met de zgn. fluïdisatie-segregatie methode. Deze analyse wordt uitgevoerd volgens de ASTM D 6941 norm. Hierbij wordt een bekende hoeveelheid poeder in een speciale reactor gefluïdiseerd waarbij lichte en zware deeltjes zich verschillend zullen gedragen en zo wordt een situatie gecreëerd vergelijkbaar met bijv. het vullen of legen van een hopper. De mate van ontmenging wordt vervolgens bepaald door de deeltjeseigenschappen (veelal deeltjesgrootte of dichtheid) in de bovenste en onderste fractie van “mogelijk” ontmengd product te onderzoeken.

Contact Information

Contact us